top of page

Media

Voor Youtube-podcast De Nieuwe Wereld TV neem ik zo nu en dan gesprekken op over spiritualiteit, religie, bewustzijn en de dood. Suggesties voor interessante gasten zijn welkom! Vind me op LinkedIn/Twitter of mail naar info@filosofischepraktijkcheiron.nl.

Pim van Lommel

Wat gebeurt er als we sterven? Wist je dat ruim 700.000 Nederlanders een 'bijna-dood ervaring' hebben gehad? Zij ervoeren hoe het is om dood te zijn, bijvoorbeeld tijdens een hartstilstand. Zij vertellen over het besef dood te zijn, prachtige klanken en kleuren, ontmoetingen met overleden bekenden en een levensterugblik, waarin ze 'zien' wat anderen naar aanleiding van hun daden voelden en dachten. Ik sprak over deze ervaringen en wat we van ze kunnen leren met Pim van Lommel, die honderden 'BDE-ers' interviewde en er wetenschappelijk onderzoek naar deed.

Manu Keirse

Sterven is vanuit de woonkamer verplaatst naar ziekenhuizen en andere medische instellingen, waar men liever behandelt dan mensen helpt om de naderende dood onder ogen te komen. In dit gesprek nemen we de tijd om stil te staan bij onze sterfelijkheid en beschrijft Manu Keirse vier essentiele rouwtaken en hoe we elkaar daarbij kunnen helpen.

Anna Verwaal

Anna is begonnen als verpleegkundige en fotografe. Zij zag wat anderen toen nog niet zagen: baby's hebben bewustzijn. Sterker nog: conceptie, zwangerschap en geboorte maken diepe indruk op ons, een indruk die ook op latere leeftijd nog voelbaar is. Op basis van onderzoek in de pre- en perinatale psychologie en een jarenlange samenwerking met een sjamaan ontwikkelde zij een manier om mensen te helpen de negatieve indrukken uit onze vroegste tijd te helen.

Caroline Franssen

Caroline is de grondlegger van een nieuwe methode om familieopstellingen en persoonlijkheidsopstellingen te doen aan de hand van poppetjes. Sta jij op de goede plaats in je familielijn? Dit gesprek is een mooie aanleiding om daar wat dieper over na te denken.

André van der Braak

Religie maakt een opmerkelijke revival door, waarbij interessante nieuwe vormen van religiositeit ontstaan. Met hoogleraar comparative filosofie van de religie en zenleraar André van der Braak bespreek ik hedendaagse vormen van religie. We hebben het onder andere over de individuele beleving van religie, psychedelica en meditatie.

Parool.png

Opinieartikel Parool

Met Jelle van Baardewijk schreef ik eind 2021 dit artikel over onze omgang met de dood, een thema dat met de corona-pandemie actueler was dan ooit. De angst voor de dood lijkt me 1 van de redenen waarom men de draconische maatregelen heeft geaccepteerd.

Interview DNW

Aanvankelijk zou dit een panel-uitzending worden over burn-out, samen met een psychologe. Door een lastminute afzegging werd het een gesprek over mijn werk.

bottom of page